نارنگی (نام علمیCitrus tangerina) (در فارسی افغانستانکینو) یکی از میوه‌ها از تیره مرکبات است. نارنگی نسبت به پرتقال کوچک‌تر است، و مزهٔ ترش و شیرین‌تری دارد.

در پزشکی سنتی ایرانی طبع این میوه را سرد و تر می‌دانند و برای آن خواصی چون «مفرح قلب، رافع خفقان، صفرابُر و فرونشاننده لهیب معده و کبد» نام می‌برند. این میوه دارای مقدار زیادی منیزیم است و از این طریق در فعالیت ماهیچه‌ها، دستگاه گوارش و دستگاه عصبی مؤثر است.[۱]

یکی از قدیمی‌ترین انواع نارنگی موسوم به Dancy Tangerine در اواخر قرن نوزدهم در فلوریدای آمریکا کشت می‌شده‌است.[۲] امروزه نارنگی در کشورهای تولیدکنندهٔ مرکبات مانند چین، اسپانیا، برزیل، ژاپن و ایران تولید می‌شود.[۳]

نارنگی دارای ویتامین‌های A، B1، B2، C پروتئین، چربی، قند، حاوی مقدار زیادی فسفر، کلسیم است. نارنگی به خاطر داشتن مقدار فسفر و کلسیم بالا، یکی از میوه‌هایی است که در تشکیل استخوان و اسکلت بدن مؤثر است.[۱]

ارزش غذایی[ویرایش]

ویتامین آ۴۲۰ آی. یو
کربوهیدرات۳۴/۱۳ گرم
فیبر رژیمی۸/۱ گرم
پروتئین۸۱/۰ گرم
تیامین (ویتامین B1)۰/۶ میلی‌گرم
نیاسین (ویتامین B3)۰/۳۷ میلی‌گرم
ویتامین B6۰/۰۸ میلی‌گرم
ویتامین C۲۷ میلی‌گرم
کلسیم۳۷ میلی‌گرم
آهن۱۵/۰ میلی‌گرم
منیزیم۱۲ میلی‌گرم
فسفر۲۰ میلی‌گرم
پتاسیم۱۶۶ میلی‌گرم
سدیم۲ میلی‌گرم
روی۰۷/۰ میلی‌گرم
چربی۳/۰ گرم
کالری۴۴ کیلوکالری

میزان تولید[ویرایش]

نارنگی

نارنگی، ماندرین، نارنگی یافا
ده تولیدکنندۀ اول در سال ۲۰۰۷ (هزار تن)
 چین۱۵٬۱۸۵
 اسپانیا۱٬۹۷۴
 برزیل۱٬۲۰۶
 ژاپن۱٬۰۶۶
 مراکش۱٬۰۴۲
 کره جنوبی۷۷۸
 مصر۷۴۸
 ترکیه۷۴۴
 ایران۷۰۲
 تایلند۶۷۰
 پاکستان۶۴۰
بقیه۴٬۱۵۶
تولید جهانی۲۷٬۸۶۹
منبع:
فائو (FAO)
,[۴]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *